Zeefdruk

Bij zeefdruk drukken we je ontwerp met behulp van een zeef (screen) op de kleding.

Zeefdruk is eigenlijk meer een sjabloontechniek. Op de drukvorm (de zeef) wordt een lichtgevoelige laag aangebracht en op deze laag wordt een film gelegd (dit kun je vergelijken met een dia in één kleur: zwart en voor de rest doorzichtig). Door belichting op de film verhardt de lichtgevoelige laag op de plekken waar het licht doorheen kan. De zeef wordt met water uitgewassen en op de plaatsen waar de film zwart was, zijn de gaatjes van de zeef open en wordt de inkt doorgelaten. Per kleur maken we eerst een film en daarna een zeef.

Door variatie in fijnte van het gaas beïnvloeden we de dikte van de inkt. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld dekkende kleuren te drukken (met grof gaas) maar ook fijne rasters (met fijn gaas).

Hoewel zeefdruk een simpele techniek lijkt, is het belangrijk dat we alle variabelen beheersen om tot een voorspelbaar eindresultaat te komen. Gaasspanning, rakeldruk, inktvloeiïng, lift-off en dergelijke zijn in strakke balans voor een perfect eindresultaat. Dit eindresultaat is dan ook afhankelijk van het vakmanschap en ervaring van de zeefdrukker.